12.11.2019
Salihli’de kırsal turizm için zemin oluşturma çabaları

“Salihli Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma ve Kırsal Turizm” konulu panel, ilgili kurumların temsilcilerinin de katılımıyla Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın Sardes Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Salihli İlçe Tarım Müdürü Ali Demir, Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Salihli ve Kula Belediyeleri temsilcileri, turistik tesis işletmecileri, mahalle muhtarları, Salihli Kadın Kooperatifi yetkililerinin de katıldığı toplantıda, Salihli ve civarı için kırsal turizmde yol haritası oluşturulmaya çalışıldı.

Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı, bu turizm türünün yaygınlaştırılması için yapılması gerekenleri anlattı. Kırsal turizmin, uygulandığı yerlerin kalkınması konusunda iyi bir model olduğunu vurgulayan Zurnacı, kalkınmanın ancak yerel halkın katılımıyla ve aşağıdan yukarıya bir modelle mümkün olabileceği vurgusunu yaptı.

Ege Üniversite Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Baykal, kırsal turizm konusu üzerinde 30 yıldır araştırma yaptığını belirterek, bu modelin son yıllarda giderek yükselen bir trend haline geldiğini kaydetti. Tatillerini köylerde ve kırsalda geçirmek isteyenlerin sayısının her geçen yıl arttığına vurgu yapan Prof. Baykal, kırsal turizmde kadının baş  rolde olduğunu belirterek, “Yerel organizasyonlar, yayla şenlikleri, festivaller çok talep görüyor. Yörenin yemeklerini sunmak çok önemli. Bu alanda kadınlar hep ön planda. Onlara büyük görev düşüyor” dedi.

Jeopark iyi bir model

Salihli’de jeoturizmin geliştirilebilecek bir alan olduğunu belirten Prof. Baykal, “Kula ile birlikte oluşturulan Kula- Salihli Jeopark’ı çok iyi bir model. Kalkınmada yakın köylerin veya ilçelerin ortak hareket etmesi başarılı sonuçlar verir. Bu modelleri Avrupa’da da görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kula Belediyesi Proje Koordinatörü Sait Bozer de Türkiye’nin ilk ve tek Unesco sertifikalı jeoparkı olan Kula -Salihli Jeoparkı’nın kuruluş öyküsünü anlattı. Projeye Salihli’nin bu yılın Ocak ayında dahil edildiğini belirten Bozer, “Kula ve Salihli’nin ortak hareket etmesinden başarılı sonuçlar alınacağına inanıyoruz. Özellikle konaklama konusunda Salihli’den destek alacağız.” dedi.

Kırsal kalkınmanın iyi bir model olduğunu belirten Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel de panel sonunda yaptığı değerlendirme konuşmasında, kırsal turizmi desteklediklerini belirterek, “Tarihi ve turistik güzelliklerimiz var. Ama bunları bir türlü ticarete entegre edemiyoruz. Bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız” ifadesini kullandı.

Panel sonunda katılımcılar Salihli ve Kula için geliştirilebilecek kırsal turizm modelleri hakkında panelistlere sorular yöneltti. Katılımcıların, kırsal turizm konusunda bir hayli istekli ve umutlu oldukları dikkat çekti.