08.07.2020
Sağlık sektörü zor günlerden geçiyor

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, sektörler arasında korona virüs salgınından etkilenme durumlarını belirlemeye yönelik araştırmalarına, salgın nedeniyle önemi giderek daha çok ortaya çıkan sağlık sektörü ile devam etti.

Manisa’nın ilçelerinde açılmış olan ilk özel hastane olan Özel Salihli Hastanesi, 28 yıllık geçmişiyle Salihli’nin sağlık sektöründeki mihenk taşlarından biri durumda. 2002 yılında faaliyete geçen Can Hastanesi ve 2010 yılından beri hizmet veren Medigüneş Hastanesi ile Salihli, komşu ilçeler ve civar köyler ile birlikte 500 bini aşkın nüfusa sağlık hizmeti sunuyor.

Özel hastanelerin yetkilileri ile uygulanan ankete verilen yanıtlarda, insanların “Evde Kal” çağrılarına uyarak, özellikle de bulaş riskinin çok fazla olduğu hastanelere gitmekten kaçınması nedeniyle, poliklinik hizmetlerinde ve ameliyatlarda yüzde 50 ile 60 gibi oranlarda azalmanın meydana geldiği belirlendi.

Baştan yanlış yapıldı

Salgının Türkiye’yi etkisi altına almaya başladığı Mart ayının ilk çeyreğinde, bütün özel hastanelerin pandemi hastanesi olarak ilan edilmesinin sektöre büyük zarar verdiği belirtiliyor. Özel hastane yetkilileri bunun ciddi stratejik bir hata olduğunu, korona virüs dışında çok ciddi yakınmaları olan hastaların, hastanelere gitmekten kaçındığına, poliklinik hizmetlerinde yarıdan bile daha fazla düşüşlerin meydana geldiğine dikkat çekiyor.

Birkaç hafta sonra sadece Salihli Devlet Hastanesi’nin pandemi hastanesi olarak ilan edilmesine rağmen, hastaların çekingenliğini aşamadığını dile getiren yetkililer, ameliyathanelerin neredeyse çalışmadığını, acil hasta başvurularının bile azaldığını vurguluyor.

Optikçiler de etkilendi

Sağlık sektöründe faaliyet gösteren diğer meslek dallarından olan optikçiler ve işitme cihazları satıcıları da sağlık sektöründeki bu olumsuz durumdan büyük çapta etkilendi. Salihli TSO üyesi İkiz Optik ve Filiz Optik, gözlük reçetelerinde Mart ortasından itibaren yüzde 80 azalma meydana geldiğini ifade ederken; işitme cihazları satışı yapan Salihli Medikal ise olumsuz etkilenmenin oranını yüzde 100 olarak belirtti.

Kula’da faaliyet gösteren Palanduz Eczanesi yetkilisi ise salgın nedeniyle işlerinin az da olsa azaldığını, yüzde 10 civarında bir etkilenme meydana geldiğini ifade etti.

Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli ekonomisini sırtlayan başlıca sektörlerden olan sağlıkta bu kadar yüksek oranda olumsuz etkilenme meydana gelmesinin üzücü olduğunu belirterek, “Özel hastanelerimiz sayesinde Salihli sağlıkta bir çekim merkezi haline gelmişti. Korona virüs salgınında son günlerde yaşanan gerileme umut verici. Umarız salgının azalmasıyla birlikte, hastanelerimiz bu olumsuz yansımaları kısa zamanda üzerilerinden bertaraf ederler. Bu süreçte canla başla çalışan doktor, hemşire, sağlık çalışanları ve eczacılara teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.