SALİHLİ TİCARET VE SANAYİ ODASI

STSO HABERLER

Güncel haberlerimizi buradan takip edebilirsiniz

Yurdal Keskiner, çocukluğunun Salihli’sini anlattı

“Bir Ömürde Birkaç Hayat” kitabında Salihli’nin 1940’lardan itibaren sosyal, ekonomik ve kültürel hayatını usta bir anlatımla sayfalara yansıtan Yurdal Keskiner, Salihli TSO’da düzenlenen söyleşi ve imza etkinliğinde hemşehrileriyle buluştu.


2023-5-25

1943 yılında Salihli’de doğan ve İzmir’de yaşadığı halde Adala’daki Keskiner çiftliğinde hala tarımsal üretime devam eden Yurdal Keskiner, 75 yıl öncesinden başlayarak çocukluğunun ve gençliğinin unutulmaz hatıralarını bir kitapta topladı.

Salihli’nin yanı sıra İzmir ve Karşıyaka’nın kent belleği açısından eşsiz bir eser niteliğindeki “Bir Ömürde Birkaç Hayat” isimli kitap hakkında Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir söyleşi düzenlendi. Sardes Konferans Salonu’ndaki söyleşide Yurdal Keskiner, Kırşehir’den gelip Salihli’ye yerleşen ailesinin bu kentin tarımsal alanın yanı sıra İplik ve Valeks fabrikalarıyla sanayi alanında da ilerlemesine öncülük ettiğini ifade etti.

Salihli’nin anılarında hala taptaze durduğunu, bunların unutulmasına kıyamadığı için kitapta detaylı olarak anlattığını belirten Keskiner, o günleri şöyle anlattı:

“O dönemde Salihli 10 bin nüfuslu küçük bir yerleşimdi ve yerli halkı çok azdı. Yerleşik halkın çoğu göçlerle buraya yerleştirilmiş ailelerden oluşuyordu. Çok farklı gelenek ve görenekleri olan bu insanlar birbirleriyle uyum içinde huzurlu bir şekilde geçinip giderdi.

Çarşı içindeki esnafı, alışverişi, köpük helvayı, tek sosyalleşme alanı olan sinemayı, mahalledeki komşulukları, hamamı, okulu, doğayı, bereketli toprakları, tarlalarda çalışmaya gelen amelelerin arasındaki dayanışmayı unutmak mümkün mü?”

Adala’daki Keskiner Çiftliği’nde modern yöntemlerle mısır ve zeytin üretimine hala devam ettiklerini ifade eden Keskiner, Salihli’nin 80 yıllık ömründe önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Katılımcıların sorularına verilen cevaplarla interaktif şekilde devam eden söyleşinin sonunda Yurdal Keskiner okuyucuları için kitaplarını imzaladı.  Keskiner ailesi, kitapların satışından elde edilen gelirin tamamını Salihli TSO Kadın Girişimciler Kurulu’nun aracılığıyla üniversiteli kızlara burs fonuna bağışladı.

Etkinlik sonunda Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel ve Meclis Başkanı Süleyman Oral, Lidya dönemi sikkesi olan dünyanın ilk madeni parası formunda bir plaketi kent belleğine yaptığı katkılardan dolayı Yurdal Keskiner’e takdim etti.